Tijdstipartikelen

02-12-2022

Herziene Statenvertaling toch verschraling?

De HSV is deels mooi, erg mooi, maar helaas ook deels arm te noemen. Men gaat dan bijna geheel mee met de nieuwe Bijbelvertaling (NBV).

Lees verder
02-12-2022

Een notitie over onze Bijbelvisie‭:‬ de‭ ‬‘Gestolde Stem van Israëls God’

De kern van de Hebreeuwse Bijbel is het evangelie dat niet wij hoeven op te stijgen tot het Goddelijke, maar in de Woorden van de Heilige Schrift steekt de Heilige Israëls de GrensRivier over die van ons uit onoverbrugbaar...

Lees verder
02-12-2022

Niemand komt tot de Vader‭…

Israëls God is niet pas aan het begin van onze jaartelling begonnen met Zijn bevrijdingswerk, maar al vanaf het allereerste begin van de menselijke geschiedenis.

Lees verder
01-12-2022

Antisemitisme, zo oud als de mensheid

Antisemitisme volgens het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal is ‘racisme gericht tegen de Joden’ en is synoniem met ‘jodenhaat’. Een antisemiet is ‘iemand met antisemitische denkbeelden’ of te wel een ‘jodenhater’. Was Haman een antisemiet?

Lees verder
01-12-2022

Een heilige taal versus de ‘vervagende’ talen

Hebreeuws is niet zomaar een taal, meer een taal die van de Overkant naar ons toegekomen is. Het woord עברית betekent letterlijk: komend van de overkant. Hebreeuws is de taal waarin God ‘sprak en het geschiedde’.

Lees verder
01-12-2022

Woordstudie over puriem פורים

Het woord פור pur heeft verband met het werkwoord פרר, párar: saboteren, teniet doen, verbreken. Ook is er woordverband met púráh פורה, wijnpers, de plek waar de kostbare druiven vertreden, stukgemaakt worden. Door verdrukkingen heen kan er iets moois...

Lees verder
01-12-2022

Minhag Purim/ Puriem tradities

Puriem is een serieus maar ook een vrolijk feest voor jong en oud. Men blijft zich jaarlijks herinneren dat er mensen en volksleiders waren die uit zijn op vernietiging van Joden en dat wat geschiedde weer kan gebeuren.

Lees verder
01-12-2022

Hamansoren – Hamanstaschen

Wilt u verder lezen? Klik hier om een abonnement aan te schaffen, of login met uw gegevens. Gebruikersnaam Wachtwoord Onthoud mij     Wachtwoord vergeten

Lees verder
28-11-2022

Kalender

De Bijbelse kalender is een lunisolair (maan-zon) systeem. Het Bijbelse jaar is vooral een maanjaar maar er wordt ook rekening gehouden met het zonnejaar.

Lees verder
28-11-2022

De Joodse Staat, een onhoudbaar experiment?

De Jood Mordechai, uit het boek Esther, wilde zich niet aanpassen met als gevolg het moorddadige plan van Haman om alle Joden in heel het Perzische wereldrijk uit te moorden. Deze weerzin tegen het anders zijn en het anders...

Lees verder