Tips voor leuke uitjes

Wat valt er allemaal te doen bij ons in de buurt:

Ons dorp Na’ale ligt mooi gesitueerd tussen Jeruzalem en Tel Aviv, welke beiden op ongeveer 45 minuten rijafstand verwijderd zijn. Beide steden zijn prima voor dagtrips in te plannen, zowel een bezoek aan de Oude (en nieuwe!) stad van Jeruzalem als, de andere kant op: een bezoek aan het historische Jaffo (in de Bijbel Joppe genoemd). Sla dan niet de terrasjes in de gezellige Florentinewijk van Tel Aviv over met haar gezellige markten. Zo zijn er de grote Carmelmarkt voor de dagelijkse benodigdheden; de Lewinskymarkt heeft allerlei bijzondere eettentjes waarbij pizzeria Lila de beste pizza van heel Tel Aviv levert. De Sjoek Nachalath Benjamin is de markt waar kunstzinnige dingetjes worden verkocht en die gekenmerkt wordt door gezelligheid.

uitzicht over de kustlijn van Tel Aviv vanuit Jafo.

 

 

 

 

 

duinen bij Palmachim


 

Het strand van Rishon leTsion/Palmachim is veertig minuten bij ons vandaan: een prachtig strand in het duingebied net ten zuiden van Tel Aviv. Een wandeling langs de Soreqrivier, dwars door dit duingebied naar haar monding in zee, is een rustgevende ervaring. Ook voor vogelspotters erg leuk. Het safaripark in Tel Aviv is een bezoek waard, er is ook een dierentuin bij. U kunt er een golfkarretje huren en door het gebied heen rijden. De safari zelf doet u veilig in uw eigen auto (!)


Een kwartier van ons verwijderd, in het huidige Ben Shemenbos, liggen de restanten van

Chanukiah

de oude stad Modi’in. Daar is ook het graf van de hogepriester Mattitjahu Makkabi nog te bezichtigen. Samen met zijn vijf zonen wist hij de Grieks-Syrische overheersing te breken en de overheerser weg te jagen. Door hun dappere inzet is de Tempel in Jeruzalem in het jaar 164 B.C. heroverd en in ere hersteld; dit gebeuren gedenken we jaarlijks in december door het prachtige Chanukahfeest te vieren, met het gebruik van de achtarmige kandelaar, de Chanukiah. We leggen u er tijdens uw verblijf graag meer over uit.

 

Ne’oth Kedumim


Wanneer u vanaf dit punt verder rijdt dan vindt u na vijf minuten aan dezelfde weg het oudste Bijbelse park van Israël: Ne’oth Kedumim. Tijdens de Bijbelse Feestweken Pesach en Sukkoth zijn er gidsen die van alles vertellen over het verven van stoffen in de oudheid; het persen van olijven; het ontginnen van land en nog veel meer. U kunt er zelf kleistenen maken en er is een groot antiek waterrad welke men gebruikte om water van lager- naar hogergelegen gebied te brengen. U mag het zelf proberen. Een treintje rijdt u door het gebied rond om u alles te laten zien. U kunt er heerlijk wandelen en de uitzichten zijn fenomenaal. Ook buiten de feestweken om is het een oase van rust en schoonheid.

 


De stad Rechovoth ligt zo’n veertig minuten bij ons vandaan, richting Tel Aviv. Er is daar een munitiemuseum wat zeer de moeite van het bekijken waard is. Het vertelt over de geheime fabricage van munitie in de jaren veertig, direct na de tweede wereldoorlog. Deze fabriek is drie jaar operationeel geweest. In een melkwagen waarin een geheim compartiment was, verstopte men de kogels, die men aan het front nodig had om zich te verdedigen tegen vijanden, die de terugkeer van de Joden uit de diaspora niet zagen zitten en voortdurend aanvallen uitvoerden op hun dorpjes.

 


Een bezoek aan de wereldberoemde stalactietgrotten

bij Beth Shemesh, zo’n 35 minuten hiervandaan met rijden door prachtige natuur, is een geweldige ervaring. De grottemperatuur is constant 22 graden en het lijkt wel een sprookjeswereld, die prachtig verlicht is met gekleurde lampen, u krijgt vooraf een korte film te zien over de toevallige vondst van de grot door bouwlieden, die met dynamiet aan het werk waren in het gebied. Dit gebeurde eind jaren ’60 van de vorige eeuw.

 


De belgrotten van Beth Guvrin zijn meer zuidelijk van Beth Shemesh te vinden en staan op de werelderfgoedlijst. Het hele gebied, met veel bezienswaardigheden en historische plekken, is prachtig. Ondergronds is o.a. een enorme duiventeeltgrot ontdekt met nissen waarin de duiven met hun honderden nestelden. Ze werden gefokt om hun vlees en om hun eieren. Nog steeds huizen er wilde duiven. De reusachtige belgrotten zijn te bewonderen. De akoestiek is zeer bijzonder. Ooit zijn deze grotten door mensen gemaakt, die steen dolven voor de bouw van hun huizen. Ze begonnen met graven en groeven niet alleen steeds dieper, maar ook steeds breder, waardoor de vorm van een enorme bel ontstond. De grotten zijn onbeschrijfelijk mooi! Tegenover Beth Guvrin ligt een opgraving van een Romeins theater. Ongeveer een klein uur rijden vanaf Na’ale, de rit alleen al is prachtig.

 


 


Aan de hoofdweg 1, tussen Tel Aviv en Jeruzalem, ligt, vlak voordat men het gebergte van Judea inrijdt, het veronderstelde historische Emmaüs. Lukas beschrijft in hfst. 24 vanaf vers 13 dat Jehoshua/Jezus samen met twee mannen naar Emmaüs wandelde; daar met hen aanzat voor de maaltijd en Zich aan hen openbaarde tijdens het breken van het brood (vers 31). Het is zeker de moeite waard om de opgravingen van de stad te bezoeken en even stil te staan bij hoe het er vroeger moet hebben uitgezien….


Naast Emmaüs ligt Latrun, een klooster en een strategisch punt tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en daarna. Dit prachtige gebouw van een Franse trappistenorde, wat overigens in Italiaanse stijl is gebouwd, is een bezoek waard. Er is een mooie kloosterwinkel bij waar u wijn, olijfolie en azijn van eigen makelij kunt kopen.


Mini Israël ligt vrijwel tegenover Emmaüs en Latrun. Leuk om te bezoeken, het is het Israëlische Madurodam.

 

 

 


Jad haShmonah, de kibboets die door acht Messiaanse Joden uit Finland is gestart, is de moeite waard. De bouwstijl is gedeeltelijk Fins: de bezoekershal is opgetrokken uit boomstammen. Het is gelegen in de schitterende Judese natuur. Alleen al de prachtige route daarheen maakt het een geweldige trip en in de tuin zijn nog een antieke olijvenpers en een even zo oude druivenpers te vinden. Jad haShmonah is gelegen aan snelweg 1 naast het Arabische-Joodse dorp Abu Gosh en Kirjat Jearim, waar ooit de Ark van het Verbond lange tijd was gehuisvest. Het is ongeveer 35 minuten hier vandaan en uitstekend te combineren met een bezoek aan Emmaüs en mini-Israël.


Als u van een prachtig uitzicht wilt genieten, al schommelende op een schommelbank, dan is Pedu’el een goed idee. Pedu’el wordt in de wandelgangen het Balkon van Israël genoemd. U krijgt een uitzicht te zien over de vlakte naar Tel Aviv en de Middellandse Zee. Bij heel helder weer is met een verrekijker zelfs Cyprus te zien. Er is ook een opgraving te bezichtigen van een Byzantijns klooster, welke nog vrij goed bewaard is gebleven. U moet goed ter been zijn voor een wandeling erheen omdat het terrein vrij ruig is.


Neve Tsuf is een dorp waar historische wijncirkels te bewonderen zijn. Die wijncirkels zijn uitgehouwen in de rotsgrond en daarin werden druiventrossen gelegd, die daar gingen gisten. De most die zodoende werd gewonnen, werd gebruikt in de Tempeldienst. U kunt er verder prachtig wandelen in de natuur; speciale paden zijn aangelegd. Het terrein is vrij steil.

 

 


Sde Zvi ligt zuidelijk, iets meer dan een uur bij ons vandaan en is erg leuk om te bezoeken, een groen paradijsje in de Negevwoestijn. Onze zus en zwager Tamar en Uzi Manor kunnen vertellen over hun leven daar en op afspraak kan Uzi u meenemen naar de soldaten aan de grens met het nabijgelegen Gaza. Het is wederzijds bemoedigend om de soldaten, die de grens bewaken, te spreken en er vloeien nogal eens ontroerde tranen door de vriendelijke gastvrijheid die men ontvangt van de grensbewakers. Na het bezoek aan de soldaten kunt u dan met Uzi mee naar het politiebureau in Sderoth, waar de resten van raketten liggen opgeslagen die vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd. Uzi vertelt zijn verhaal over hoe het is om te wonen vlakbij de grens met Gaza.

 


De mooie kuststad Netanja heeft kilometerslange stranden en boulevards, die hogergelegen zijn, wat mooie uitzichten over het water biedt, allemaal heel mooi aangelegd. Het centrum van de stad loopt gedeeltelijk uit naar de boulevard, wat de stad een gezellige sfeer geeft. Een uur bij ons vandaan en goed te combineren als u onderweg bent naar Caesarea. Wel vroeg op!

 

 


De historische kustplaats Caesarea ligt zo’n anderhalf uur bij ons vandaan en is geweldig om te bezoeken. Vanuit dit prachtige stadje vertrok Paulus naar Tarsis (Handelingen 9:30). Eerst werd hij veroordeeld in het paleis van koning Agrippa, de fundamenten van het paleis zijn er nog. Het Romeinse aquaduct is de moeite waard om te bekijken en… te beklimmen!

 


Wie in ons dorpje wil genieten van ons zwembad, kan dat vanaf april tot oktober. Een eetcafeetje is op het terrein om u te voorzien van hapjes en drankjes. Verder is het leuk om een wandeling door en om ons dorp te maken waarbij de omringende heuvels en in de verte Tel Aviv en de zee een prachtig uitzicht bieden. We hebben een paar mooie tennisbanen en een trimbaan. Al met al, hartelijk welkom!