12-04-2022

Politieke aardbeving door chameetsdispuut

De huidige coalitie bestaat nog geen 10 maanden en al die tijd rommelde en rammelde het al. Woensdagochtend was er dan een ware ontploffing: de coalitie verloor haar meerderheid!

De coalitie bestaat uit een samenraapsel van onder andere linkse denkers, ‘gematigde’ Israelische Arabieren, rechts en minder rechts georiënteerde anti-Bibi-isten en liberalen. Deze week was er een discussie in de Knesset over chameets (gezuurde producten zoals brood, pasta’s, tarwekoekjes e.d. die zeker 70% van de Israelische bevolking, gelovigen en minder gelovigen, niet eten in de Pesachweek). Nu is het zo dat overheidsgebouwen, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen volledig chameetsvrij worden gemaakt in de Pesachweek. Van dit gebruik stamt de Nederlandse grote voorjaarsschoonmaak af. Een minister van het kabinet stelde echter van de week dat iedereen die in ziekenhuizen komt best chameets mag meenemen en dat een portier er niet op hoeft te controleren of je toevallig of per ongeluk nog een rolletje drop of broodje kaas in je tas hebt zitten. In vorige jaren heeft zo’n controle tot veel agressie en zelfs rechtszaken geleid. Voor Idit Silman van de modern-religieuze partij van premier Bennett was het voorstel van die minister de druppel die de emmer deed overlopen en daarom besloot zij te vertrekken. Zij verklaarde dat de Joodse identiteit van Israel meer en meer verloren raakt in de huidige coalitie.

We zullen nu afwachten wat er gaat komen. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Wanneer Bibi in staat is om een ander knessetlid van de coalitie over te halen deze te verlaten dan kan hij mogelijk een regering vormen, maar dan zal een deel van de huidige coalitie, bijvoorbeeld de partij van defensieminister Gantz mee moeten doen. De Arabische Joint List, die momenteel ook in de oppositie zit, zal zeker niet in zee willen met Bibi en zij zien de leden van de huidige Arabische partij Ra‘am als verraders omdat die wel onderdeel uitmaken van de regering.  Wanneer de regering valt dan zal Yair Lapid (momenteel minister van buitenlandse zaken) tijdelijk interim premier zijn en die positie kan hij maanden aanhouden. Lapid staat bekend als behoorlijk onorthodox en de religieuze Idit Silman, die de aardbeving heeft veroorzaakt zal niet blij zijn wanneer Lapid premier zou worden. Nieuwe verkiezingen? Misschien eind dit jaar… of tovert Bennett nog iets uit zijn hoed? De eensgezindheid is hoe dan ook ver te zoeken.